Når forholdet til mad er en udfordring

​Mange har i dag et skævt eller decideret forstyrret forhold til mad.

Yoyo-vægt er et ret udbredt problem. I et forsøg på at bekæmpe resultatet af sin overspisning – vægtøgningen – går man på slankekur. Det virker som en meget god løsning i starten og giver også resultater. Men på et tidspunkt, så bliver man træt af kalorietyranniet, restriktionerne og altid at skulle være så kontrolleret og begrænset. Risikoen for at gå amok i noget usundt, eller udvikle cravings efter det kuren ikke tillader, er stor.

Det er ofte blot et spørgsmål om tid. Så er man tilbage i de gamle vaner. Derved får man samme resultat som man plejer: Vægtøgning, som ofte er ledsaget af selvbebrejdelser og følelser af skyld og skam over sin manglende viljestyrke og selvkontrol.


Rigtig mange har svært ved at styre deres madindtag. Også de slanke. Det ligger som en stor frygt for mange, måske især kvinder, at tage på i vægt og det er slemt, når det så sker.

Overvægt er forbundet med skam, selvhad, lavere status, signalerer manglende kontrol og succes. Vi ligger under for et stort pres her. Et pres som kan betyde at anerkendelse og succes udebliver. At vi fyldes af negative tanker om os selv og vores manglende viljestyrke.

For nogle er der tale om et decideret madmisbrug. Mad er let at få fat i og ikke ulovligt og er effektivt til at dulme svære følelser, som skam, skyld, vrede, afmagt, frustration over parforholdet eller jobbet eller over det liv, man aldrig har realiseret. I hvert fald for en stund.

De fleste overvægtige kender det med at spise på en anden følelse end appetitten. Når man keder sig. Når man gerne vil hygge sig, give sig selv omsorg og en belønning for en dag fuld af krav og forventninger.

Mad kan bruges som en overspringshandling, når man skal i gang med en opgave, der er svær at gå til, eller ikke har så meget lyst til.


Med mad kan man kompensere for mangel på nydelse. Nydelse ved maden i sig selv. Smagen af den. Farverne, duften, konsistensen, tilfredsstillelse af sulten. Spiser man under stress eller med sin opmærksomhed et helt andet sted, eller når man egentlig ikke er sulten, så får man ikke den nydelse ud af det, som den ellers kan give. Så søger man den måske uden for måltiderne.

Hvis vi mangler berøring, kan vi spise. Munden har fra vi var helt små været en kilde til berøring.

Når vi mangler søvn, kan vi forsøge at hente energi i mad. Der er ikke noget som træthed, der gør det svært at hæmme de instinkter, vi har med os, hvor vi søger hurtig energi fra fedt og sødt.

Mange forveksler også tørst med sult.


Ansvaret ligger dog ikke kun hos den enkelte. Vi bliver konstant udsat for fristelser, og butikkerne ved godt hvordan de skal indrette sig, så vi også falder for dem. Udbuddet af fødevarer med lav mæthedsgrad og høj kalorietæthed er enormt, lige som der mange steder er kagekultur, weekendhyggespisning og nemt adgang til vanedannende fødevarer og nydelsesmidler.

Her er hvad nogle af mine klienter fortæller om deres udfordringer i den indledende, individuelle opstartssamtale til Hjernesmart vægttab med hypnose:


(Navnene er ændret)

Mathilde“Vi har aldrig slik eller chips i huset. Så ved vi det går galt. Om aftenen når børnene er puttet, så går det alligevel galt. Min mand og jeg bliver hurtigt enige om, hvem der giver i aften og hvem der kører efter det. Sådan går det efterhånden næsten hver aften. Vi kan ikke stoppe det.”

Judith“Jeg har et lager af slik, som jeg har gemt for resten af min familie. Nogle gange, så venter jeg bare på, de skal tage ud af huset, så jeg kan spise det. Og jeg spiser meget af det. Bagefter har jeg det bare så dårligt med mig selv. Jeg vil så gerne holde op med det, men det kan jeg ikke.”

Anne-Mette“Jeg ved godt at jeg spiser for meget, men jeg kan simpelt hen ikke stoppe mig selv. Selv om jeg gerne vil gå uden om kagen på arbejde. Så tager jeg alligevel af den. Og mange gange mere end et stykke.”

Fælles for dem er, at de har et ønske om en anden adfærd end den de har. Jeg vil sige, at det lykkes ret godt at hjælpe dem med at få det naturlige forhold til mad, som de længes efter.


Hvad vil det egentlig sige at have et naturligt forhold til mad?

På Hjernesmart vægttab med hypnose, sigter vi mod, at deltagerne får et naturligt forhold til mad og et ændret mindset. Og hvad vil det egentlig sige?

Når man har et naturligt forhold til mad så:

  • Spiser man efter sin appetit. Man lærer sine sult- og mæthedssignaler at kende, og lærer at skelne mellem ægte og falsk sult. Man spiser først, når man er sulten, og stopper når man er behageligt mæt.
  • Så er man i stand til at kunne vælge fødevarer, der nærer ens krop og giver langvarig mæthed, uden at blive så restriktiv, at man aldrig tillader dig selv at spise noget alene for nydelsens skyld.
  • Så behøver man ikke at skjule for andre, hvad man spiser.
  • Tanker om mad fylder egentlig ikke så meget.
  • Så skelner man mellem sult og andre følelser og behov.
  • Så tillader man sine følelser at være der og responderer på sine behov på en måde, der tager fat om årsagen, frem for at dulme med mad og sukker.
  • Så er det normalt, at man nogle gange alligevel spiser på sine følelser og ved, at det er det, man gør. Måske bare for hyggens skyld. Uden at bebrejde sig selv bagefter.
  • Så kommer man nogle gange til at spise lidt for meget og nogle gange for lidt, så man lige må have lidt ekstra senere. Det fylder ikke så meget i ens tanker. Man stoler på at kroppen og appetitten regulerer det.
  • Så kan man levne eller undgå at tømme hele pakken, fordi man ved, at mad altid er tilgængeligt. Det er der også i morgen.
  • Så kan man kontrollere sit forhold til stimulanser og nydelsesmidler uden at blive fanatisk. Det kommer simpelthen bare ned af piedestalen og bliver ikke så attraktivt mere.

Hypnoseterapien er et fantastisk effektivt værktøj til at skabe de her ændringer. Med Vægttab med Hypnose opleves effekten for mange allerede efter første gang.

Du behøver ikke at kæmpe din kamp alene og det behøver ikke at tage års terapi at ændre. Slankekure er ikke løsningen og bør aldrig stå alene uden at få det mentale med.

Jeg håber at høre fra dig, hvis du er klar til at få et naturligt forhold til mad.


Du kan læse om Hjernesmarte vægttabshold i Hammel her.


Du kan læse om Vægttab med hypnose Online her


Og se hvad deltagerne siger her.

Ring for en uforpligtende samtale

+45 22 17 58 27

Send en SMS, hvis jeg ikke svarer.

​Tilmeld nyhedsbrev

Læs mere

Følg med
​på Facebook

Følg mig på Facebook og lær mere om hypnoseterapi.

Hypnoseterapi v/Thara Chalotte Fogh

Ryttervej 51, 8450 Hammel

- Find vej med Google Maps

Telefon: 22 17 58 27

E-mail: kontakt@hypnoseterapi-hammel.dk

CVR: 35404309