Myter om hypnose

​”Jeg kan ikke fortælle alle steder, at jeg har været hos en hypnotisør, for mine omgivelser tror det er svindel og humbug,” fortalte en klient. En myte der åbenbart lever i bedste velgående. Faktisk er der lavet en del forskning i hypnose og der er videnskabeligt bevis for, at hypnose virker mod: flere smertetilstande, rygestop, depression og angsttilstande, samt at det styrker immunforsvaret. De fysiske reaktioner i hjernen, som sker når en person visualiserer eller aktivt lever sig ind i noget, som man gør i hypnoterapi, kan observeres i en scanner. Det kan også ses fysisk i hjernen, når man ændrer tanke- og reaktionsmønstre.


Måske tror du man er helt væk under hypnose. Det er man ikke. Man har tvært imod skærpet sin opmærksomhed mod det indre og mod det, hypnotisøren guider én til at forestille sig, samtidig med, man har sat sin indre kritiker lidt på pause.


Mister man kontrollen?

Både og, vil jeg sige. Når jeg arbejder bruger jeg en tilladende tilgang, hvor jeg af og til taler med klienten undervejs. Her er du i kontrol. Forinden har jeg interviewet dig, så terapien drejer sig om dine egne mål og ønsker for dit liv. Faktisk kan du med hypnose og med de forandringsværktøjer, jeg introducerer dig til, genvinde kontrol, så du styrer de ting, der før har styret dig.


Skal man tro på det før det virker?

Nej, men man skal have en åben indstilling og arbejde med. Eller i det mindste være neutral. Man kan modarbejde så meget, at man lukker af mentalt. Så virker det ikke.


Kan man blive hypnotiseret mod sin vilje?

Nej heller ikke. Hypnose virker almindeligvis kun, når der en modtagelighed i sindet for de forslag, der bliver stillet, samt tillid til terapeuten og en enighed klient og terapeut imellem, omkring hvor man skal hen med terapien. Når det i showhypnose ser ud som om deltagerne mister kontrollen, så er det fordi de vælger at lege med og gerne vil underholde. De lever sig ind i det ligesom en karakterskuespiller. Altså en enighed, der er opnået imellem hypnotisøren og deltagerne om at underholde.


Det kan dog ikke udelukkes, at der med langvarig og massiv påvirkning kan finde en form for hjernevask sted. Det gælder jo både med og uden hypnose. Reklamer virker også lidt sådan. Gruppepres ligeledes. Opdragelse også. Og undervisning. Sindet er modtageligt for påvirkninger og nye ønsker, idéer og behov opstår i vores sind. Vi kan tilpasse os og forandre os. Sindet og hjernen er plastisk. Måske netop derfor virker hypnoseterapi også. Man benytter det faktum terapeutisk, at sindet i en modtagelig tilstand er åbent over for forslag og gør dem til nye sandheder. Ofte er en del af terapien at stille spørgsmålstegn ved sandheden i de overbevisninger, der ligger i underbevidstheden, som vi mange gange har overtaget fra vores forældre, lærere og omgivelser i øvrigt. Måske var overbevisningerne sande en gang, men hvis ikke de længere gavner dig, så er det muligt at begynde og tro på noget andet – om dig selv, om dine muligheder i livet osv.


Hypnose er et quickfix.

Ja på en måde. Det er i hvert fald muligt at opleve meget bratte og meget positive skift i din sindstilstand, dine følelser, dine oplevede ressourcer og din adfærd. Det er ikke hypnoterapeuten, der fixer dig, men jeg kan guide dig i en rolig og afslappet tilstand, hvor du er i stand til at skrue ned for den begrænsende, indre kritiker, og hvor du får adgang til de ressourcer og strategier i dig, der gør forandring muligt på kort tid.


Er du nysgerrig på mere om hypnose, så læs mere om behandlingerne her, eller du kan læse om nogle af de resultater mine klienter har fået her.

Af Hypnoterapeut Thara Chalotte Fogh

Ring for en uforpligtende samtale

+45 22 17 58 27

Send en SMS, hvis jeg ikke svarer.

​Tilmeld nyhedsbrev

Læs mere

Følg med
​på Facebook

Følg mig på Facebook og lær mere om hypnoseterapi.

Hypnoseterapi v/Thara Chalotte Fogh

Ryttervej 51, 8450 Hammel

- Find vej med Google Maps

Telefon: 22 17 58 27

E-mail: kontakt@hypnoseterapi-hammel.dk

CVR: 35404309